Reprezentand mai mult decat un aspect neplacut, varicele sunt vene largite, contorsionate, situate sub piele – vene superficiale, care adesea se dezvolta la nivelul membrelor inferioare si al gleznelor.
Cauzate de presiunea crescuta in venele picioarelor, leziuni la nivelul venelor picioarelor, leziuni la nivelul valvelor venelor picioarelor, boala varicoasa, este in cele mai multe cazuri transmisa genetic.
Varicele pot sa apara la momentul schimbarilor hormonale care intervin odata cu pubertatea, sarcina, menopauza, la momentul administrarii de estrogen, progesteron sau anticonceptionale.

Boala varicoasa poate fi complet asimptomatica. De obicei este recunoscuta aparitia varicelor de catre pacient prin vizualizarea cordoanelor venoase rasucite, inflamate, de culoare albastra, chiar sub suprafata pielii. Daca apar simptome, acestea tind sa fie usoare si pot include:
– o durere surda, o senzatie de arsura sau de greutate in picioare, simptomatologia se amplifica in cursul zilei sau dupa perioade indelungate de stat in picioare sau pe scaun
– inflamatie usoara, de obicei doar la nivelul piciorului si gleznei
– prurit (mancarime) la nivelul pielii de deasupra varicelor.

Simptomatologia se poate agrava sau pot aparea complicatii cum ar fi:
– edeme gambiere (acumulari de lichid in tesuturile piciorului si umflarea consecutiva a membrului respectiv)
– inflamatie semnificativa si durere la nivelul pulpei piciorului dupa perioade lungi de stat pe scaun sau in picioare -modificari de culoare ale pielii (pigmentatie de staza) in jurul sau deasupra gleznei
– piele uscata, intinsa, umflata, pruriginoasa si descuamata (eliminarea stratului cornos al pielii) la nivelul varicelor
– tromboflebita superficiala (dezvoltarea unui tromb si aparitia inflamatiei la nivelul venelor mici, apropiate de suprafata tegumentara)
– rani deschise (ulceratii varicoase)
– sangerari si/sau invinetire dupa leziuni minore la nivelul piciorului.